Osvěžující nápoje do horkých letních dnů
Je mnoho způsobů, jak zvládat horké letní počasí, a tím nejdůležitějším je pravidelný pitný režim. Ať už ležíte u bazénu na zahradě nebo trávíte dlouhé večery na terase, výborným společníkem budou svěží limonády a další nápoje, které vás příjemně ochladí. Vychutnejte si hit posledních let – ledovou fermentovanou kávu!
V létě pijte hodně a chytře
Základem pitného režimu by měla být především čistá voda. V letních měsících potřebujeme tekutin o poznání více než jindy, a proto je vhodné zařazovat častěji do jídelníčku potraviny, které jí obsahují velké množství. Mezi zeleninou vede okurka s 96 % vody, z ovoce to jsou třeba jahody nebo maliny, které mají vody kolem 90 %. Vítaným zpestřením mohou být různé smoothies, ve kterých se zužitkuje celý plod, a jsou tedy výživnější než vymačkané šťávy.
Oblíbené jsou také domácí limonády v nekonečném množství variant. Místo hotových sirupů zkuste pro jejich výrobu použít rozmixované ovoce. Pár kousků si nechte stranou, a nakrájené je přidejte k hotové limonádě. K doslazení je výborný třtinový cukr nebo med. Další inspirací mohou být nápoje na bázi jogurtu. Ovoce použité do nápojů by mělo být zralé, kvalitní a plné chuti, což nejlépe splňuje ovoce vypěstované v režimu ekologického zemědělství, které nese označení BIO. To v obchodech poznáte podle loga biolistu a biozebry. Toto označení vám garantuje, že plody byly vypěstovány přirozeně a bez umělých hnojiv a dalších chemických látek, kterými jsou např. pesticidy.
Malinovka, to je ta pravá česká klasika. Pokud budete mít chuť si ji připravit doma z čerstvých malin, odměnou vám bude i množství příznivých látek, a to hlavně antioxidantů a vitamínů C a A. Maliny jsou u nás dostupné od července do září a chutnají nejlépe v plné zralosti.
Na limonádu potřebujete jen několik málo surovin:
- hrst bio malin (cca 10–15 kousků)
- 0,5 dcl vody
- 1 l perlivé vody
- pár lístků bio máty
Do mixéru nebo přístroje na smoothie nasypeme maliny společně s vodou a rozmixujeme dohladka. Směs nalijeme do karafy nebo nádoby, ze které budeme malinovku servírovat, přidáme vychlazenou perlivou vodu, zamícháme a můžeme podávat. Na ozdobu přidejte lístky máty nebo meduňky.
Okurkovo-melounová limonáda
Mezi suroviny, které nás dokážou řádně zchladit, patří okurky a meloun. Právě na nich je založen tento recept, který zabere jen pár minut.
- 2 větší bio okurky
- 1,5 l vody
- ½ bio melounu střední velikosti, ideálně bez pecek
- 2 lžíce bio třtinového cukru
- pár lístků čerstvé bio máty
- špetka mořské soli
Okurky oloupejte, nakrájejte na kostky a rozmixujte spolu s kousky melounové dužiny dohladka (pecičky je nutné odstranit). Přidejte ke směsi mátové lístky, cukr a špetku soli. Směs zalijte vodou a řádně promíchejte. Dejte vychladit minimálně na hodinu.
Jahodové jogurtové osvěžení
Nachystejte si tyto ingredience:
- hrnek bio jahod
- 1 bio jogurt řeckého typu
- hrnek vody
V mixéru rozmixujte jahody na jemné pyré, přidejte vodu a jogurt a společně ještě mixujte dohladka. Získáte chutnou letní svačinku, kterou potěšíte nejen dospělé, ale i děti.
Ledová káva „Cold brew“
A teď jedna specialita pro milovníky kávy. Když se pohybují teploty kolem třicítky, sklenice horkého latté asi není to, po čem toužíte. Pokud si ale den bez kofeinové vzpruhy nedokážete představit, zkuste přípravu „cold brew“, která spočívá v pomalém louhování čerstvě namletých zrn ve vodě. Dlouhá extrakce vytáhne to nejlepší z chuti a vůně. Navíc je nápoj méně kyselý, a proto ho snesou i lidé s citlivým žaludkem, kteří si kávu jinak musí odepřít.
Co k tomu budete potřebovat:
- 100 g středně hrubě mleté bio kávy
- 1 litr vody
- papírový filtr nebo plátno
- sklenici se šroubovacím víkem
- podle chuti: plnotučné bio mléko, bio ovoce
Postup:
Namletá zrna nasypejte do sklenice a pomalu zalijte vodou pokojové teploty. Uzavřete víčko a pečlivě protřepejte. Uložte do lednice na 16 až 24 hodin. Přefiltrujte do hrnečku přes papírový filtr nebo plátno. Pokud jste zvyklí přidávat mléko, vyberte kvalitní plnotučné z bio produkce, abyste docílili plné chuti. K této kávě se ale hodí také šlehačka, případně pokrájené sezonní bio ovoce, jako jsou jahody, maliny nebo třeba broskve. Fantazii se meze nekladou.
Co je BIO?
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.
Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.
Jaká loga se používají k označení biopotravin?
Národní značení
Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů vyprodukovaných v ČR. Logo je dále doplněno o číselný kód kontrolní organizace (CZ-BIO-xxx), která provedla certifikaci bioproduktu v ČR.
Evropské značení
Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU, nebo mimo EU společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.