Hravá svačinka – Smetanovo jahodová Rybka
Tip na hravý recept pro všechny děti za to, že jsou
Smetanovo jahodová rybka
Řešíte často, že vaše děti nechtějí moc jíst, protože v létě prostě nemají čas? Mlékárna Valašské Meziříčí přináší tip na zdravou a hravou svačinku, které nikdo neodolá. Děti si na ni určitě pochutnají a s přípravu mohou pomoct nebo ji zvládnou zcela samy. Ozvláštníme tak jejich jídelníček, ať už v běžný den nebo v jakýkoli svátek či významnou událost. Tou může být ukončení školního roku nebo návrat z prvního tábora. Smetanovo-jahodové rybce nikdo neodolá. Nejenomže pěkně vypadá, ale výborně chutná. Je navíc i zdravá. Při její přípravě je použit Smetanový jogurt z Valašska bílý splňující požadavky na zdravou výživu. Mléko pro výrobky odebírá Mlékárna Valašské Meziříčí pouze z okolních valašských farem. Jahodami pak dětskému organismu dodáte například vitamíny C, B a provitamín A.
Hravá svačinka – Smetanovo jahodová Rybka
Ingredience pro dvě porce
• Smetanový jogurt bílý z Valašska 4 lžíce
• tvaroh 4 lžíce
• med 2 lžičky
• vánočka
• jahody, borůvky či jiné drobné ovoce
Příprava 10 minut
V misce smícháme Smetanový jogurtu z Valašska, tvaroh a med. Pokud chceme jogurtový krém ozvláštnit, tak do směsi přidáme lžíci rozmixovaných jahod. Vše dobře promícháme. Naneseme na krajíc vánočky a ozdobíme dle fantazie. Mlékárna Valašské Meziříčí zkusila rybičku, ale někomu to může připomínat i ježečka.
Smetanový jogurt z Valašska bílý
Smetanový jogurt bílý obsahuje 10 % tuku a živé jogurtové kultury. Jedná se o mikroorganismy, které provádějí kvašení mléka a smetany, což vede ke vzniku jogurtu. Výrobek je vhodný pro přímou konzumaci i pro studenou kuchyni. Výborně se hodí pro přípravu dipů k masům na gril i na přípravu sladkých dezertů. Doporučená cena výrobku je 14,90 Kč. Jogurt je tradiční fermentovaný výrobek pocházející z oblasti Balkánu. V roce 1905 objevil bulharský lékař Stamen Grigorov, že původcem přeměny mléka na jogurt je mikroorganismus Lactobacillus bulgaricus bacillus. Později bylo zjištěno, že se na této přeměně podílí také Streptococcus thermophilus. Tak došlo k definování jogurtu jako nového druhu mléčného výrobku. Dnešní výroba jogurtu se v zásadě neliší od té, která byla známa již před stovkami let. Principem stále zůstává fermentace mléka přesně definovanými mikroorganismy.
Zdroj: Jak poznáme kvalitu? Mléko a mléčné výrobky, Jiří Kopáček
______________________________________________________________________________________