ZIMNÍ A VÁNOČNÍ TIPY PROBIO

Stejně jako se během roku mění příroda kolem nás, mění se i potřeby našeho organismu. Na rozdíl od jarních a letních měsíců tělo nepotřebuje chladivé saláty z čerstvého ovoce a zeleniny ani odlehčené syrové pokrmy. Pozdní podzim a zima jsou časem pečení, vaření, sušení a dalších tepelných úprav. Berte si z přírody a tradičních receptů našich předků maximum, co nabízejí, vaše tělo to ocení. Je to ta nejlepší ochrana před únavou i nachlazením. Stejně tak u vánočních receptů se nechte inspirovat tipy, osvědčenými radami a ingrediencemi od PROBIO. Pokrmy díky nim skvěle chutnají a vy uděláte něco pro své zdraví i pro ochranu přírody. Každý krok se počítá.
Měňte své stravovací návyky v souladu s přírodou
•    Připravujte si zapečené pokrmy ze zimní kořenové zeleniny, doplněné zahřívací pohankou či jáhlami.

•    Přidávejte ke každému jídlu kysané zelí či tzv. pickles – vynikající zdroj vitamínu C pro vaši imunitu.

•    Vařte teplé vydatné polévky. Jako základ použijte kořenovou zeleninu, cibuli a doplňte je o obilovinu či luštěninu (čočku, cizrnu či fazole).

•    Snídejte teplé obilninové kaše. Energie z nich vám vydrží po celé dopoledne.

•    Nebojte se smažení a tuků. Kvalitní tuky tělo v zimě potřebuje. Používejte kvalitní oleje, ořechy a semínka.

•    Smažte či pečte na plechu v troubě. Placičky z uvařených obilovin či ovesných vloček doplněné kvalitním bio kořením a bylinami jsou ideálním zimním pokrmem.

•    Upečte si vlastní chléb. Společné pečení chleba v rodinném kruhu si užijete vy i vaše děti. Použijte kvalitní čerstvou chlebovou mouku a domácí kvásek. Nespěchejte a užijte si to.

•    Dopřejte si, tak jako příroda, čas na odpočinek, zpomalte a více spěte.

Tipy pro zdravější a chutnější Vánoce

•    Zakomponujte do těst na cukroví celozrnné mouky – pro začátek třeba jen 1/3. Pokrm tím obohatíte o důležité živiny a vlákninu, která je pro náš zažívací sytém velmi důležitá.

•    Do nejjemnějších receptů se hodí čistě bílá mouka. Vyzkoušejte třeba jemně namletou špaldovou, která si vás získá svou jedinečnou oříškovou vůní i chutí.

•    Perníčky z žitné mouky už snad nikoho nepřekvapí, v celozrnné podobě jsou také zdravější variantou. Celozrnná žitná mouka v sobě nese chuť a vůni celého zrna, vypěstovaného v čisté půdě přirozeným způsobem.

•    Na bezlepkové pečení použijte praktickou bezlepkovou směs, namíchanou z našich čerstvě umletých bio mouk – pohankové, čirokové, kukuřičné a rýžové.

•    Kokos, ořechy a mandle jsou skvělé suroviny do nepečených a RAW receptů. Po rozmixování s dalšími ingrediencemi z nich můžete tvořit kuličky nebo placičky a obalit v kakau či skořici. Tělo z nich získá cenné mastné kyseliny a bílkoviny.

•    Výtečnou alternativou k cukru je agávový sirup. Stejně dobře fungují i předem namočené rozmixované rozinky.

•    Ke kypření používejte přírodní kypřicí prášek bez fosfátů - tzv. vinný kámen. Tato surovina vzniká přirozeným usazováním při skladování vína a má perfektní kypřící vlastnosti.

•    Dopřejte si vanilkový cukr z pravé vanilky. Poznáte ho podle malých černých teček a silné vanilkové vůně.

•    Vánoce - to jsou vůně a chutě koření. Použijte ty v kvalitě bio. Máte tak jistotu, že nebyly chemicky ošetřeny ani ozařovány.

•    Podpořte výrobce v rozvojových zemích a upřednostňujte čokoládu, kakao a koření se značkou Fair Trade.

•    Sušené ovoce je lepší sladkost pro děti než průmyslově vyráběné barevné bonbóny. Můžete je dětem dát do mikulášského balíčku či přibalit na svačinu do školy i na výlet.

•    Mléko ve vánočních těstech zkuste nahradit obilninovým nápojem. Například lehce nasládlý rýžový nápoj je skvělou surovinou do těst, krémů i pudinků. Naše tělo nezahleňuje, nepřekyseluje ani nevyvolává alergické reakce.

•    Místo klasické strouhanky na obalování vyzkoušejte kukuřičnou strouhanku. Je přirozeně bezlepková a řízečky v ní obalené budou výborně křupat.

•    Připijte si bio vínem či bio sektem. Hrozny na výrobu bio vín pocházejí z ekologických vinic, které nejsou chemicky hnojeny ani ošetřovány chemickými postřiky.

•    Smažte na kvalitním bio oleji. Vánočního kapra či oblíbené řízky osmažte v bio oleji určeném speciálně na smažení. Jeho základem je slunečnicový olej, upravený tak, aby se ani při velmi vysokých teplotách nepřepaloval.

•    Zahřejte se bio čajem. Ať již preferujete bylinné, černé, zelené či ovocné čaje, vybírejte vždy ty kvalitní. Značka bio vám zaručí, že použité suroviny nebyly chemicky ošetřeny a přinesou vašemu tělu i duši opravdový užitek.

•    Mlsejte semínka a ořechy. Slunečnice, dýně, mandle, kešu, kokos a další jsou vynikající svačinkou či doplňkem vašich pokrmů. Posypte si jimi polévku, hlavní jídlo či ranní kaši. Obsahují spousty cenných vitamínů, minerálních látek a olejů, které vaše tělo v zimě potřebuje. Předem si je můžete lehce na sucho opražit na pánvi. Budou příjemně křupavé a lépe stravitelné.

•    Dávejte přednost biopotravinám. Jejich pěstování i zpracování šetří životní prostředí i naše vlastní zdraví. Dopřejte si kvalitu oproti kvantitě.

•    Na předvánoční úklid použijte ekologické prostředky. S přírodními produkty bez chemických dráždivých přísad zvládnete kompletní úklid od oken a zrcadel až po koupelnu a kuchyně. Ekologické prostředky obsahují éterické oleje, které ničí bakterie a navíc krásně voní. Provoňte si byt levandulí, citrónem či pomerančem.

Odkazy na produkty:
Celozrnné mouky: https://www.probio.cz/mouky-celozrnne
Čistě bílé mouky: https://www.probio.cz/mouky-bile
Špaldová mouka: https://www.probio.cz/mouka-spaldova-hladka-1-kg-bio-probio
Žitné mouky: https://www.probio.cz/mouka-zitna-chlebova-1-kg-bio-probio
https://www.probio.cz/mouka-zitna-celozrnna-jemne-mleta-1-kg-bio-probio
Bezlepková směs na pečení: https://www.probio.cz/bezlepkova-smes-na-peceni-probio-bio-500-g

www.probio.cz


FCB: @probio.eu
IG: @probio.cz

___________________________________________________________________
Společnost PROBIO
PROBIO je nejstarší a největší výrobce biopotravin v České republice se zkušenostmi od roku 1992. Původně malá firma založená dvojicí přátel Ing. Martinem Hutařem a Ing. Karlem Matějem se rozrostla na více než 120 lidí. Společnost sídlí ve Starém Městě pod Králickým Sněžníkem. Jejím cílem je podpora a rozvoj ekologického zemědělství, stejně jako snaha o zdraví lidí a zachování zdravé planety, k čemuž svou činností přispívá.
PROBIO se zabývá zpracováním a výrobou biopotravin, velkoobchodním prodejem, celorepublikovou distribucí bioproduktů, zahraničním obchodem s biopotravinami, eko drogerií, bio kosmetikou a obchodem s certifikovanými bio osivy.
Společnost PROBIO hospodaří na vlastní ekologické farmě na jižní Moravě ve Velkých Hostěrádkách a disponuje 3 bio mlýny, balírnami a sklady. V sortimentu najdete přes 1 500 položek v biokvalitě - od obilovin, luštěnin, mouk, mlýnských produktů či olejů přes pochutiny, jako jsou sušenky, až po rychlé směsi, čokolády, vína či kávu. V portfoliu je i přes 400 bezlepkových produktů.
V bio mlýnech se denně mele čerstvá bio mouka - špaldová celozrnná, žitná chlebová či pohanková. Na stoly domácností se díky PROBIO začínají vracet také tradiční plodiny i biopotraviny, z nichž některé lze vnímat jako superfood. Patří k nim mj. špalda, pohanka, jednozrnka, dvouzrnka, žito, oves, ječmen, červená pšenice nebo čirok.

17. leden 2021
Dnes má svátek Drahoslav

Počasí


jota

 

banner Luxor1

 

 bustourist

 logomotylek