Bramboračka v duchu ajurvédy

 O AHlRxA

Příroda byla v poslední době, co se týče houbařské nadílky, opravdu štědrá, a tak máme většinou zásoby nasušené i zamrazené. A byl by skoro hřích neuvařit si pravou domácí bramboračku! Pokud navíc místo obyčejného másla použijete České Ghíčko, budete muset brzy chystat další várku. Tak dobrou bramboračku jste totiž nejspíš ještě nejedli. 

 

Spolu s nástupem chladných dní se mění i naše chutě k jídlu a místo letních zeleninových salátů se radši zahřejeme výživnou polévkou. Ty jsou v těchto měsících skvělou volbou – díky tuku totiž naše tělo vstřebává všechny potřebné vitamíny. 

 

Při přípravě jíšky, která je základem každé dobré zahuštěné polévky, zkuste použít místo obyčejného másla ghí. „Jedná se o čistý máselný tuk nejvyšší kvality získaný přepuštěním čerstvého másla, který dodá jídlu jedinečnou jemnou chuť. Navíc je to zdravější varianta – například ajurvéda považuje ghí za zásadní potravinu pro zdravý vzhled, mentální rovnováhu a dobré trávení,“ říká Andrea Dostálová ze společnosti České Ghíčko a dodává, že podle ajurvédy je vhodné podávat polévku k snídani – pro zahřátí organismu. 

 

Využití ghí v teplé kuchyni je z mnoha důvodů výhodné – ghí má vysoký bod zápalu, nepřipaluje se, a navíc krásně voní. „V době, kdy ještě nebyly běžně k dispozici lednice a mrazáky, mělo přepuštěné máslo své nezastupitelné místo v kuchyni právě pro svou trvanlivost. A pokud se podíváme do starých kuchařských knih, zjistíme, že se ghí používalo ke smažení, maštění knedlíků, kaší, brambor, do polévek a omáček, k potírání drůbeže, při pečení koláčů i buchet,“ připomíná Andrea Dostálová ze společnosti České Ghíčko.

 

Recept:

Lahodná bramboračka s ghí

Suroviny na 4 porce:

3 větší brambory

1/2 celeru

2 střední mrkve

1 petržel

2 stroužky česneku

hrst sušených hub

1 lžíce Ghí od Českého Ghíčka

2–3 lžíce polohrubé mouky

1,5 l vody

kmín dle chuti

majoránka dle chuti

půl lžičky soli

Postup:

Nejprve si namočíme houby na půl hodiny do studené vody. V hrnci necháme rozpustit Ghí od Českého Ghíčka, přidáme mouku a usmažíme jíšku. Vše zalejeme studenou vodou, přidáme scezené houby a vaříme asi patnáct minut. Potom do hrnce přisypeme na kostky nakrájené brambory, nastrouhanou zeleninu, česnek, kmín a sůl. Vše povaříme dalších patnáct minut. Nakonec polévku dochutíme majoránkou, promícháme a můžeme servírovat na stůl.

 

Tip:

Bramboračka chutná nejlépe s čerstvým chlebem, a pokud navíc krajíce namažete ghíčkem, kombinace jednotlivých chutí bude ještě výraznější. Můžete vyzkoušet i ochucené a bylinkové varianty ghí nebo si ho sami kořením dochutit.

 

 

První České Ghíčko

Ghí se stalo pro všechny, kdo chtějí vařit chutně a zdravě, stejně nepostradatelnou ingrediencí jako třeba olivový olej. Má totiž mnoho skvělých vlastností – báječně chutná, příjemně voní, nepřepaluje se, obsahuje vitamíny A, D, E, K, navíc je bez mléčné bílkoviny. Také se nemusí chladit a vydrží minimálně 12 měsíců. Ajurvéda považuje ghí za zásadní potravinu pro zdravý vzhled, mentální rovnováhu a dobré trávení. Darujete-li někomu ghí, znamená to, že myslíte na jeho zdraví a pohodu. 

Ghí koupíte na www.ceskeghicko.cz za 211 Kč (340 ml) nebo za 388 Kč (760 ml) a k dostání jsou i litrová balení. Na výběr je také BIO Ghí a mnoho variant bylinných a ochucených Ghíček – třeba s chilli, kurkumou, kotvičníkem... Skvělou pochoutkou je i Ghítela – zdravější alternativa sladkých pomazánek s nevhodnými tuky – která je nyní k dostání ve 4 lahodných příchutích. Více na www.ceskeghicko.cz 

Zdroj a foto: www.ceskeghicko.cz

 

4. duben 2020
Dnes má svátek Ivana

Počasí


jota

 

banner Luxor1

 

 bustourist

 logomotylek