Tipy na zacházení s pečivem

Tipy a rady jak chacházet s pečivem

 

Čerstvost pečiva v obchodě

Většina čerstvého pečiva by měla být křupavá, což se dá zjistit ohmatem a stlačením. Okamžitě poznáme, jestli je pečivo čerstvě upečené nebo dobře rozpečené – stačí lehký stisk, po kterém nesmí zůstat na kůrce žádný otlak. Pokud je pečivo při stisku tvrdé a nevrátí se zpět do původního tvaru, jedná se o starší pečivo nebo také o příliš vysušené pečivo v důsledku špatného pečení. Naopak gumové chování při stisku znamená, že je pečivo nedopečené. Teoreticky je jedno, jestli se pečivo upeče v pekárně, nebo v obchodě, v obou případech má stejné vlastnosti – rozdíly určuje složení výrobku a doba od jeho vyndání z pece. U dopékaného pečiva by v podstatě nemělo hrozit, že narazíme na staré, protože se dopéká pravidelně podle spotřeby na regálu. Díky tomu se můžeme setkat s ještě teplým pečivem, které bylo právě rozpečené – takové nesmíme uzavřít do sáčku, jinak se zapaří a zgumovatí. Sáček necháme chvíli otevřený, aby pečivo vychladlo na okolní teplotu, a teprve pak ho můžete uzavřít, aby pro změnu neztvrdlo. V případě čerstvého pečiva prakticky můžeme v prodejnách narazit na staré a tvrdé, zejména ve večerních hodinách, kdy od jeho vyndání z pece uplynula již dlouhá doba.

Uchovávání pečiva doma

Pro okamžitou konzumaci to není až tak důležité, ale pokud si chceme dát zakoupené pečivo až druhý den k snídani, dost záleží na jeho uskladnění. V první řadě musí být pečivo vychladlé na pokojovou teplotu a pak ho můžeme uskladnit podobně, jako to dělávaly naše babičky – zabalit do utěrky a dát do nádoby. Ta by měla být uzavřená s malou možností odvětrávání, aby mohla vlhkost odejít z prostoru postupně a zamezilo se vzniku plísní. Dají se použít dřevěné chlebníky, ale i různé hrnce nebo uzavřené kredence (malé skříňky). Tímto způsobem se omezí přístup vzduchu a vysušování pečiva, přitom vlhkost bude pomalu procházet ven – pečivo bude stále čerstvé a vydrží i několik dní měkké (ne křupavé). Pečivo se může jednoduše uchovávat i v pytlíku, látkovém, papírovém nebo mikroténovém. Látka má větší průchodnost vzduchu, takže pečivo může mít kratší dobu čerstvosti (pokud se neuzavře ještě do nádoby nebo menšího prostoru). Papírový sáček je lepším řešením, protože část vlhkosti absorbuje papír, což je z pohledu čerstvosti výhoda. Mikroténové sáčky způsobují po úplném uzavření zapaření a zgumovatění výrobku, proto je nezavazujeme, ale necháme malý otvor pro odvod vlhkosti.

Zbytky nesnědeného pečiva

Pokud pečivo nesníme, můžeme ho i doma zamrazit pro pozdější konzumaci. Ale pozor pak při jeho rozmrazování na vzduchu, kde se vysušuje – volně uložené na vzduchu ve většině případů ztvrdne a nebude příliš chutné. Doma zmrazené pečivo je proto nejlepší oživit v troubě. Malé výrobky není třeba rozmrazovat, můžeme je rovnou rozpékat na 170–210 °C, ideálně s párou. Stačí jen 2–5 minut. Větší výrobky jako chleba nebo bagety necháme nejprve 10 minut odpočívat při pokojové teplotě a teprve potom je dáme oživit do trouby. Takto rozpečené pečivo by se mělo zkonzumovat do 2–4 hodin, pak už začne tvrdnout. Doma zmrazené pečivo také můžeme uzavřít do mikrotenového sáčku a dát do mikrovlnky. Nebude křupavé, ale gumové, nicméně k jídlu bude (maximálně hodinu, pak už bude tvrdší a obtížně konzumovatelné). Doma zmrazené pečivo sice nebude chuťově tak výrazné jako právě koupené, na druhou stranu pořád dost dobře použitelné a rozhodně užitečnější než vyhozené do popelnice – plýtvání jídlem je opravdu zbytečné a drahé.

 

 

Ing. Jakub Boháč, vedoucí výroby pečiva

27. září 2022
Dnes má svátek Jonáš

Počasí


logoNR1 

 

ALBATROS MEDIA RGB

 

logomotylek