Oblíbený burger nebo hot dog - trochu jinak
Pokud jste fanouškem grilování tak jistě víte, co všechno je potřeba pro dokonalý gurmánský zážitek zajistit! Nejde jen o značku grilu a grilovací um kuchaře, protože výslednou chuť a neopakovatelný zážitek z jídla, tvoří právě kvalitní suroviny. Ty není tak jednoduché v dnešní době vybrat, proto je dobré se inspirovat spolehlivými značkami jako je např. Drůbežářský závod Klatovy.
Pohostit nejbližší a připravit jim společně strávený čas plný pohody s gurmánským zážitkem navíc je snad snem každého kuchaře. V teplém počasí potěší lehké pokrmy a jednoduché chutě.
Burgery se dají připravit takřka na tisíc způsobů, proto zkuste přijít s něčím jedinečným, což všechny přítomné mile překvapí. Každý jistě v horkých letních dnech uvítá svěží a lehce stravitelné jídlo, můžete tak nachystat oblíbený burger. Vyberte čerstvé suroviny, jemnější a snáze stravitelné mleté maso, Kuřecí mletý steak od Drůbežářského závodu Klatovy, které nabízí stejný chuťový zážitek a je skvělým zdrojem vitamínu. Především vitamínu B6, který je nezbytný pro vstřebávání látek a celkový chod metabolismu.
Jestli rádi objevujete nové chutě a v obchodě pečlivě vybíráte, zkuste si místo tradiční klasky připravit na grilu šťavnaté hot dogy, které osloví i ty nejmenší u stolu! Tímto pokrmem grilování jisě ozvláštníte a u všech sklidíte velký úspěch. Obzvlášť pokud použijete jemné párky z kuřecího masa DZ Klatovy, které osloví i vybíravé strávníky.
Pravidelná konzumace kuřecího mletého masa dodává tělu niacin, který má protirakovinné účinky. Díky obsaženému fosforu má příznivé účinky i na kvalitu zubů a kostí. Obohacuje tělo o bílkoviny a aminokyseliny, díky kterým se lépe regeneruje a narůstá svalová tkáň. Je vhodné i při všech dietních režimech a má blahodárné účinky na tělesnou hmotnost a funkci některých orgánů.
Svěží kuřecí burger s jogurtovou omáčkou
Příprava: 35 - 40 minut
Počet porcí: 4
Ingredience:
500 g Kuřecího mletého steaku s 99% masa od Drůbežářského závodu Klatovy
4 ks hamburgerových bulek
4 rajčata
okurka salátová
bílý jogurt nebo majonéza
hořčice
2 ks červené cibule
hlávkový salát
3 - 4 stroužky česneku
petrželka (nebo jiné čerstvé bylinky)
worchestrová omáčka
žloutek
balkánský sýr
sůl, pepř
olivový olej
Postup:
1/ Nejprve si připravte maso na burgery. Do mísy vložte kuřecí mleté maso, jednu nadrobno nakrájenou cibuli, 2 lžičky hořčice, prolisovaný česnek, nakrájenou petrželku, 2 lžíce worchestrové omáčky, žloutek, nakonec osolte, opepřete a přidejte další koření do masa podle své libosti. Všechno dobře promíchejte, aby se všechny přísady hezky propojily.
2/ Vytvořte ze směsi 4 velké koule, které následně vytvarujte do placky a uprostřed udělejte malou prohlubeň, která zabrání vyboulení při grilování. Dejte zatím odležet do ledničky. Mezitím si nakrájejte ingredience, které budete do burgeru vkládat. Cibuli, salátovou okurku a rajčata.
3/Rozehřejte gril nebo grilovací pánev. Připravte si jogurt, který také můžete promíchat s bylinkami, česnekem a kořením. Burgerové bulky rozkrojte a natrhejte si na menší části hlávkový salát.
4/ MAsové burgery vyndejte z lednice a potřete trochou olejem. Grilujte asi 4 minuty po každé straně, až budou pěkně dohněda opečené. Pokud je máte rádi dobře udělané, nechte je tam ještě chvilku. Než se maso udělá, potřete burgerové bulky trochou oleje a opečte vnitřní stranu burgerových housek.
5/ Nakonec vytáhněte housky, potřete z obou stran jogurtem a následně začněte vrstvit. Na spodní stranu housky přidejte salát, maso, dále přidejte jogurt, plátky okurky, rajčete a nakonec rozdrobte na rajčata balkánský sýr, přidejte na kolečka nakrájenou cibuli a burger uzavřete vrchní částí housky.
TIP! Místo jogurtu s bylinkami si můžete připravit skutečné řecké tzatziky!
Kuřecí Hot dogy na řecký způsob
Příprava: 45 minut
Počet porcí: 4
Ingredience:
4 párky z kuřecího masa,
300 g majonézy,
2 lžíce ouza, sambuca či pastisu,
mořská sůl, čerstvě mletý pepř,
2 lžíce olivového oleje,
1 mangold nebo 600 g mladého (baby) špenátu,
2 stroužky česneku,
1 salátová okurka,
1 červená cibule,
1 lžíce strouhané citronové kůry,
4 ciabatty
Postup přípravy:
1/ Nejprve smíchejte majonézu a likér, osolte a opepřete. Prozatím dejte do chladničky.
2/ V nepřilnavé pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje. Přidejte mangold (špenát vhoďte jen na minutu), česnek, citronovou kůru a míchejte 2–3 minuty, až mangold zavadne. Vyjměte z pánve a dejte stranou.
3/ V uvolněné pánvi na 1 lžíci oleje opékejte klobásky dozlatova za stálého obracení – trvá to celkem 10 – 12 minut. Uchovejte horké.
3/ Proříznuté pečivo potřete ochucenou majonézou, naplňte klobáskami, mangoldem nebo špenátem, na plátky nakrájenou okurkou a červenou cibulí. A lmůžete idhned podávat.
TIP! Majonézu můžete nahradit i pravými řeckými tzatziki!
Zdroj, foto: Drůbežářský závod Klatovy.