7 originálních vánočních receptů, které potěší vás i vaše blízké

7 originálních vánočních receptů, které potěší vás i vaše blízké
 
Vánoční období je pro většinu z nás podnět k pečení různých dobrot, kterými potěšíme své blízké. Zároveň ale rádi hledáme inspirace pro něco nového – neznámé chutě, lehce obměněné tradiční recepty anebo třeba inovativní vzhled. Právě takové tipy vám teď přinášíme. V článku najdete 7 skvělých receptů, které vaše pečení posunou o úroveň výš. Příkladem jsou výborné perníkové cupcakes. Tahle sladkost s cizokrajným původem může být úplně krásně složená z typicky českých chutí. Perníkové koření, skořicový krém, a pokud chcete přidat povidla, bude to jen dobře. A ještě je jejich příprava tak snadná a rychlá, jen sami vyzkoušejte!


Perníkové cupcakes se skořicovým krémem
 pernikcup 2
Ingredience na těsto:
180 g hladké mouky
130 g másla
100 g třtinového cukru
100 ml mléka
2 vejce
2 lžíce kakaa
1 polévková lžíce perníkového koření Vitana
1 lžička kypřicího prášku do pečiva Vitana
špetka soli


Ingredience na krém:
200 g másla
200 g mascarpone
3–4 lžičky skořice mleté Vitana
2 lžíce extra jemného moučkového cukru
povidla Hamé podle chuti


Postup:
Mouku smícháme s kořením, pečicím práškem, kakaem a špetkou soli. Na chvíli odložíme a mezitím vyšleháme změklé máslo s cukrem do pěny. Prošleháme mléko s vejci.
K utřenému máslu postupně po dávkách přidáváme mouku a mléko s vajíčky a zašleháme. Takto postupně vypracujeme řidší těsto.
Plechovou formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky. Každý košíček naplníme těstem zhruba do tří čtvrtin. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 15 minut. Po upečení necháme úplně vychladnout.
Na přípravu krému nejprve důkladně vyšleháme máslo, nejlépe až 10 minut. Teprve potom začneme po lžících zašlehávat mascarpone a postupně také skořici a cukr. Krém naplníme do cukrářského kornoutu se zdobičkou a naneseme na upečené cupcakes. Nakonec ještě poprášíme skořicí. Pokud chceme přidat povidla, uděláme nahoře do těsta malý otvor a naplníme povidly. Teprve potom ozdobíme krémem.
 
Vánoční lízátka

 pecenivanoce2

Ingredience na těsto:
70 g měkkého másla
70 g jemného pískového cukru
1 vejce
75 g hladké mouky
½ kypřicího prášku do pečiva Vitana
60 g plnotučného tvarohu
70 g moučkového cukru
1 cukr s rumovou příchutí Vitana

 

Ingredience (zdobení):
1 poleva s marcipánovou příchutí Vitana
1 poleva kakaová Vitana
1 poleva s citronovou příchutí Vitana
100 g lískových oříšků
100 g hořké nebo mléčné čokolády (dle libosti)
1 balení špejlí

 

Postup:
Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny, přidáme vejce a pořádně promícháme. Ručně přimícháme prosátou mouku s kypřicím práškem. Těsto dáme do formy o průměru 16 cm vymazané tukem a vysypané hladkou moukou a pečeme asi 30 minut při 170 °C. Pak ho necháme asi 30 minut vychladnout ve formě, než ho vyklopíme na mřížku, kde úplně vychladne.
Čerstvý tvaroh promícháme s moučkovým cukrem a cukrem s rumovou příchutí Vitana. Pečenou buchtu rukama rozdrobíme do misky. Tvarohovou směs promícháme s rozdrobenou buchtou a ze vzniklé hmoty vytvarujeme kuličky (cca 12–16 kusů). Ty dáme asi na hodinu do ledničky nebo mrazáku, aby ztuhly.
Když jsou kuličky dobře vychlazené, napícháme do nich špejle. Obalujeme v marcipánové, citronové nebo kakaové polevě a zdobíme sypáním v podobě nadrobno nakrájených lískových ořechů nebo čokolády. Praktické je ponořit konce špejlí několik centimetrů do polevy, než je stejně hluboko zapíchneme do kouliček. Ty budou pak na špejli lépe držet. Ještě před podáváním můžeme ozdobit mašličkou.


Žitné perníčky

 pecenivanoce3
Ingredience:
500 g celozrnné žitné mouky    
1 lžička perníkového koření Vitana    
40 g vanilkového pudinku
1 lžička jedlé sody    
150 g medu     
50 g másla    
3 žloutky
100 g datlové pasty 

   

Postup:
Datlovou pastu rozmícháme s medem, povoleným máslem a žloutky. Do mouky zamícháme perníkové koření, krémový prášek a jedlou sodu. Nakonec obě části spojíme. Těsto necháme odležet v lednici dvě hodiny. Rozválíme na plát vysoký 4 mm a vypichujeme různé tvary. Pečeme na 180 °C. Po upečení potřeme rozšlehaným žloutkem.

 

Ovesné kakaové sušenky

pecenivanoce4
Ingredience:
50 g třtinového cukru    
100 g ovesné hladké mouky    
40 g másla     
1 vejce     
200 g kakaa    
½ lžičky kypřicího prášku Vitana     
⅓ lžičky badyánu mletého Vitana               
½ lžičky soli    
10 g bílého jogurtu    
40 g mandlové mouky    
50 g mléčné čokolády    


Postup:
Prosátou hladkou ovesnou mouku smícháme s kakaem, mletým badyánem, kypřicím práškem, solí, mandlovou moukou, nastrouhanou mléčnou čokoládou a třtinovým cukrem. Do promíchané sypké směsi

zamícháme máslo, vejce a bílý jogurt. Necháme odležet v lednici asi 1 hodinu. Z vychlazeného těsta vytvoříme kuličky, které obalíme v moučkovém cukru. Kuličky dáme péci do vyhřáté trouby na 170 °C asi na 13–15 minut.


Skleněné hvězdičky

 ecenivanoce5

Ingredience:
235 g hladké mouky    
75 g cukru moučka    
1 ks citronového cukru Vitana    
175 g másla    
1 vejce     
10 g kypřicího prášku Vitana


Postup:
Nejprve prosejeme mouku a zamícháme do ní kypřicí prášek. V mouce si uděláme důlek, do něj prosejeme moučkový cukr, přidáme citronový cukr, máslo a vejce. Zaděláme vláčné nelepivé těsto, které necháme 30 minut zabalené v lednici odpočinout. Z těsta vyválíme plát 3 mm vysoký a vypichujeme vánoční tvary. Střed vypíchneme a vyplníme ho roztlučenými kousky drops bonbonů. Malým kulatým otvorem vypíchneme dírku na protažení mašličky. Pečeme na 150 °C do doby, než začne zlátnout těsto. Hvězdičkami můžeme zdobit vánoční stromeček.    


Čokoládovo-oříškový dort bezlepkový

pecenivanoce7 
Ingredience:
150 g mletých mandlí
150 g vlašských ořechů
300 g sekané hořké čokolády
1 lžíce kakaa
225 g másla
100 g cukru krupice
6 vajec


Postup:
Změklé máslo a žloutky našleháme do pěny a přidáme namleté ořechy, mandle, kakao a sekanou čokoládu. Nakonec přimícháme našlehané bílky s cukrem. Pečeme při 180 °C cca 20–30 minut.  
Dohotovení:
1 balení (100 g) kakaové polevy Vitana
zlatý posyp
 
       

Smažené čokoládové lanýže
 lnyze9

Ingredience na krém:
100 ml smetany ke šlehání
250 g hořké čokolády
50 g másla
1 cukr s rumovou příchutí Vitana

 

Postup:
Smetanu, máslo a cukr přivedeme k varu, pak přidáme čokoládu a odstavíme. Necháme vychladnout a pak našleháme. Pomocí cukrářského sáčku stříkáme pusinky na pergamenový papír a zamrazíme je. Po zamražení obalujeme v těstíčku.
 
Ingredience na těsto:
130 g hladké mouky
25 g kakaa
2 g soli
25 g vanilkového cukru Vitana
130 ml šampaňského
2 vejce
 
Postup:
Všechny suroviny smícháme v hladkou hmotu. Čokoládové pusinky napíchneme na špejli a obalíme v těstíčku a hned smažíme v rozpáleném oleji. Podáváme se zakysanou smetanou.

 

 

Tipy na produkty Vitana

 

Perníkové koření
Vyvážená směs mleté skořice, badyánu a hřebíčku sestavená podle originální receptury, která se výborně hodí k přípravě perníku. Používejte ji i k dochucení sladkého pečiva (medové perníčky, vánoční cukroví, buchty, koláče atd.).
Tip!
Medové perníčky upečte alespoň 10 dní před konzumací a uskladněte je na chladném místě. Teprve poté získají potřebnou vláčnost.
Cena: 19,90 Kč (23 g)


Kypřicí prášek do pečiva
Kypřicí prášek přidáváme do třeného, křehkého a piškotového těsta, dále pak do perníku, palačinek apod. Těsta zpracováváme rychle, aby prášek působil až po vložení do trouby.
Cena: 3,90 Kč (13 g)

 

Badyán mletý
Badyán je jedno z mála koření čínské kuchyně, které u nás zdomácnělo. Tato nepravidelná osmicípá hvězda je plodem stále zeleného stromu z čeledi magnoliovitých. Vůně i chuť jsou nepatrně sladké a výrazně lékořicové. Typická pro používání tohoto koření je asijská kuchyně. Skvěle se hodí i k dochucení kompotů, povidel a sladkého pečiva.

Cena: 20,90 Kč (13 g)

 

Cukr citronový s citronovou kůrou
Citronový cukr přidáváme do lineckých, piškotových, třených a kynutých těst pro zvýraznění chuti. Citronovým cukrem můžeme ochutit krémy, zmrzliny i tvaroh.
Cena: 5,90 Kč (20 g)

 

Skořice mletá

Skořice je sušená kůra tropického stromu skořicovníku. Jedná se o silně aromatické, lahodně voňavé, kořenné a lehce nasládlé koření s nádechem tropických plodů. Má sytou červenohnědou až hnědou barvu. Nejčastěji se používá k přípravě svařeného vína či punče, do sladkého pečiva, moučníků a perníku. Velmi dobře chutná v kombinaci s čokoládou, kávou, jablky, sladkou rýží nebo hruškami. Je vhodná i do masových specialit.
Cena: 14,90 Kč (23 g)


Cukr s rumovou příchutí
Cukr s rumovou příchutí k posypání a ochucení pečených a nepečených moučníků a dalších sladkých pokrmů.
Cena: 5,90 Kč (20 g)


Povidla Hamé
Švestková povidla jsou neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Sladká švestková či hrušková povidla jsou skvělou ingrediencí na pečení koláčů a Honzových buchet. Použitím tradiční technologie výroby a kvalitních surovin se švestková povidla Hamé řadí k nejoblíbenějším na českém trhu.
Cena: 34,90 Kč (440 g)

13. prosinec 2019
Dnes má svátek Lucie

Počasí


jota

 

banner Luxor1

 

 bustourist

 logomotylek