OCHUTNÁVKA FRANCOUZSKÝCH BUBLINEK a PŘÍBĚH ŠUMIVÉHO VÍNA CRÉMANT

OCHUTNÁVKA FRANCOUZSKÝCH BUBLINEK

 

Crémant d´Alsace

 

Crémant Brut Cattin
vinařství Maison Cattin, Alsace

Odrůdy: Pinot Blanc & Auxerrois

Charakteristika: jasná světle zlatá barva, jemné krémové bublinky, svěží vůně
s tóny zelených jablek a bílých květů. Chuť je svěží a suchá, kyselinku vyrovnává ovocnost zeleného jablka a citronu.

Párování s jídlem: ideální jako aperitiv. Skvěle doplňuje pokrmy z mušlí, ryby, bílá masa a dezerty jako např. jablkový koláč.

 

Crémant de Bordeaux

Crémant de Bordeaux DIAMANT Brut Nature (2015)
vinařství Célène, Bordeaux

Odrůdy: 50 % Sémillon, 30 % Muscadelle, 20 % Sauvignon Blanc

Charakteristika: prvotřídní víno značky Célène, které spojuje to nejlepší ze dvou typických odrůd hroznů z oblasti Bordeaux. Velice elegantní s komplexní šumivostí.

 

Crémant de Bourgogne

Crémant de Bourgogne Égarade Brut Bio (2014)
vinařství Caves Bailly Lapierre, Bourgogne

Odrůdy: Pinot Noir a Chardonnay

Charakteristika: bio víno, výjimečné bublinky. Chráněné přírodní podmínky, v nichž vzniklo toto víno, dávají vyniknout přirozenému charakteru odrůd
pinot noir a chardonnay. Zároveň lze ocenit hloubku, koncentrovanou chuť
i minerální tóny.

Párování s jídlem: skvělý doplněk k pokrmům z mořských plodů, zejména s krevetami a ústřicemi, nebo např. k sushi.

 

Crémant de Die

Crémant de Die Cuvée Chambéran Brut
vinařství UJVR, Die

Odrůdy: 70 % Clairette Blanche & 30 % Aligoté

Charakteristika: světle zlatá barva, jemné pravidelné bublinky, skvělá svěžest
s vůní bílého ovoce a citrusových plodů, chuť čerstvého ovoce, plná, podtržená jemnou šumivostí.


Crémant du Jura

Crémant du Jura Blanc Bethanie
vinařství Fruitière Vinicole d’Arbois, Jura

Odrůdy: Chardonnay, Savagnin

Charakteristika: zlatožlutá barva, jemné elegantní perlení. Ve vůni dominují ořechy a med. Pokud jde o chuť, začátek je velmi svěží a přechází
k aromatickému závěru, charakteristickému pro žlutá vína z regionu Jura.

Párování s jídlem: jednak velmi vhodný jako aperitiv, jednak skvělý doplněk
k jídlu. Dobře se hodí i k dezertům, jako je pěna z tmavé čokolády
nebo jahodový dort.

 

Crémant de Limoux

Crémant de Limoux CUVÉE AUDACE Extra-Brut (2013)
vinařství Delmas, Limoux

Odrůdy: Chardonnay, Chenin, Pinot Noir, Mauzac

Charakteristika: bledě zlatá barva s trvalým perlením. Vůně je intenzivní, s tóny zimolezu, kdoule, kandovaného manga a koření. Ovocná vůně předurčuje plnou a harmonickou chuť na patře. Chuť je svěží, harmonická a originální díky původní odrůdě révy.

Párování s jídlem: skvělý jako aperitiv, k čerstvému kozímu sýru
nebo k hříbkovému rizotu.

 

Crémant de Loire

Crémant de Loire Cuvée Privée Rosé Brut
vinařství Maison Ackerman, Loire

Odrůdy:  Cabernet Franc, Grolleau

Charakteristika: svůdná korálově oranžová barva, velmi jemné perlení,
svěží vůně červeného ovoce, kopru a estragonu. Chuť má jemnou, svěží, ovocnou. Konec je velmi suchý, citrusový, s náznakem hořkého tónu.

Párování s jídlem: chutná ke kuřecímu salátu s estragonem, čerstvým krevetám, sushi s bílou rybou, grilované tresce nebo kozímu sýru.

 

Crémant de Savoie

Crémant de Savoie Extra-Brut
vinařství Quenard, Savoie

Odrůdy: 100 % Jacquère

Charakteristika: intenzivní vůně jasmínu, bílého ovoce a citrusových plodů. Chuť je nápadná díky smetanovým bublinkám, upoutá také čerstvostí ovoce, mezi kterým vyniká především nádech sladkého jablka.

 

 

 

PŘÍBĚH ŠUMIVÉHO VÍNA CRÉMANT

Denis Klinger
zakladatel značky Mon Crémant – mé francouzské bublinky
jednatel společnosti Denpap Czech

 

Označení crémant popisuje jeden druh francouzského šumivého vína, příbuzného proslulého šampaňského. Crémant je značka jakosti – vyrábí se tradiční metodou, v určitých oficiálně uznaných oblastech. Na rozdíl od šampaňského, které pochází pouze z jednoho francouzského regionu (Champagne), je produkce crémantů povolena v osmi francouzských regionech. Také crémant má však původ v regionu Champagne. Toto označení se kdysi používalo pro šumivá vína vyráběná v Champagne, která byla méně perlivá než „plně šumivá“ vína šampaňská (šampaňské má zpravidla tlak 5–6 atmosfér, zatímco crémant obvykle méně než 4).

 

V roce 1985 byla uzavřena dohoda, že výrobci z jiných regionů než Champagne nebudou dále používat pojem „šampaňská metoda“ (méthode champenoise) a že výrobci z Champagne se zase vzdají názvu crémant. Od tohoto roku slovo crémant označuje šumivé víno z jiných francouzských regionů než Champagne, přičemž se ale vyrábí stejnou metodou jako šampaňské. Zároveň se výroba crémantu řídí stejnými parametry jako v případě šampaňského vína, jen množství cukru nesmí překročit 50 g/l.

 

Crémant v Česku

Zatím jen úzká skupina lidí v Čechách ví, že Crémant je v podstatě šampaňské, které se vyrábí ze stejných hroznů, při stejných postupech, ale na vinicích mimo Champagne, a také že je cenově mnohem příznivější než šampaňské. Není divu, protože v Česku bylo ještě nedávno téměř nemožné setkat se s lahví kvalitního crémantu. Až v roce 2018 se na tento nápoj zaměřil v rámci svého podnikání Denis Klinger, který začal do Čech dovážet ty nejlepší produkty a odhalovat jejich tajemství i českým labužníkům.

 

Denis Klinger, zakladatel značky „Mon Crémant – mé francouzské bublinky“, je Francouz z Alsaska. Dlouho pracoval pro velkou nadnárodní společnost, díky které prožil mnoho let v různých částech světa – delší dobu pobýval například v Maďarsku, na Slovensku nebo v Jižní Koreji. Nyní žije se svou rodinou v České republice.

 

„Mon Crémant“ znamená v překladu z francouzštiny „můj crémant“. Crémanty mají charakter, potěší každého milovníka bublinek, jen si každý musí najít ten svůj – ten, který bude dokonale lahodit jeho chuti. Podle Denise Klingera je český zákazník velmi náročný, v případě šumivých vín dvojnásob. Nerad přistupuje na kompromisy v kvalitě, ale zároveň si dává pozor na rozpočet. Tím se řídí i značka „Mon Crémant“ – přístupem dostupného luxusu.

 

Crémant pro každého milovníka bublinek

Nabídka crémantů je široká – od chardonnay po pinot noir, od extra-brut po demi-sec, od blanc de blancs po rosé. V Česku nabízí „Mon Crémant“ největší a nejširší výběr crémantů na trhu – jen to nejlepší a za správnou cenu. Například zatímco podle zákona musí crémant zrát v lahvi před odstraněním kalu alespoň 9 měsíců, crémanty v nabídce Denise Klingera zrají výrazně déle, v některých případech i 120 měsíců. Výsledky jsou tak přesvědčivé,
že mnohé z produktů „Mon Crémant“ pravidelně porážejí v soutěžích se slepou degustací své slavnější bublinkové příbuzné.
 
Už nyní velmi široký výběr v jediné české crémant prodejně (Nádražní 890/50, Praha 5) nebo v e-shopu www.moncremant.cz bude ještě širší, protože Denis Klinger pořád pátrá po stále nových vynikajících bublinkách – aby si každý našel svůj crémant, který bude ladit s jeho osobností anebo s příležitostí, při níž bude podáván. Při hledání nejlepších dodavatelů z Alsaska pochopitelně pomohlo, že odtamtud pochází – osobní známosti a rodinné vazby mu pomohly objevit i pár nepříliš známých klenotů. A jako velký milovník bublinek a Francouz se zkušenostmi z mezinárodního obchodu si dokázal vyhlédnout producenty také v dalších francouzských regionech a navázat s nimi solidní obchodní vztahy tak, aby mohl svým českým zákazníkům udělat radost.

 

Crémant zajímavosti

Nejdražší crémant:
Crémant d’Alsace INSOMNIA (extra-brut, r. 2006, objem 0,75 l, obsah alkoholu 12 %) z vinařství Cave Jean-Claude Buecher (Alsace) se připravoval téměř 10 let, než byl uveden do prodeje. Tento absolutně unikátní a nadčasový crémant, vyrobený z odrůdy pinot blanc, zrál 110 měsíců, než prošel v nedávné době degorzáží. Překonal všechny ročníky 2004–2009, čas a vinařské umění ho přivedly k naprosté dokonalosti. Crémant d’Alsace INSOMNIA
si můžete vychutnávat v jeho dokonalosti jak samotný, tak jako geniální gastronomický doplněk od aperitivu až po dezert. Doporučená teplota podávání je 6–8 °C. K dostání v kamenné prodejně (Nádražní 890/50, Praha 5) a e-shopu www.moncremant.cz za 980 Kč.

 

Vinařství s výhradně ženským managementem:
Rodinné vinařství Célène (Bordeaux) se zrodilo spojením historických vinic Crémant de Bordeaux (Ballarin) a vinic rodiny Lannoye. V čele vinařství stojí Françoise Lannoye, ke které se v průběhu let přidala i její dcera Céline a vinařství momentálně vedou spolu. Jejich motem je identita, kvalita a autentičnost. Nezaměřují se pouze na crémanty, ale i na produkci tradičních vín. Célène spojuje tradiční vinařské dědictví regionu s novými světovými trendy, prodá 1,5 milionu lahví crémantů za rok.   

 

Crémant pro královské rodiny
V roce 1811 se mladý bruselský Vlám Jean Baptiste Ackerman rozhodl přestěhovat do Francie a usadit se v úrodném Saumuru. Byl v té době již obeznámen se všemi taji šampaňského, a proto volba nového působiště nebyla náhodná – věděl, že zde najde prostředí, které obdaří vína přirozeným sklonem k šumivosti. Vinařství Ackerman (Loire) se proslavilo po celém světě, když byly jeho crémanty podávány během koktejlů belgických a britských královských rodin. V současnosti je Ackerman předním vinařstvím údolí Loiry. Jeho prestižní „fines bulles“ představují více než polovinu firemního obratu.

 

Širokou nabídku crémantů nabízí e-shop www.moncremant.cz


nebo kamenná prodejna v Praze 5 (Nádražní 890/50).
 
Společnost Denpap Czech prodává své crémanty také nejlepším vinotékám, restauracím, hotelům i specializovaným e-shopům v České republice.

13. prosinec 2019
Dnes má svátek Lucie

Počasí


jota

 

banner Luxor1

 

 bustourist

 logomotylek