Sezóna rybízu je konečně tady!
Kouzlete všemi směry a připravte si oblíbené bobulky nasladko i naslano
Také patříte mezi milovníky drobných kuliček, které sluníčko každoročně během léta zbarví do červené, černé nebo bílé barvy? Ano, řeč je o rybízu, jehož hlavní sezóna právě vrcholí! Nezahálejte s přípravou a vyzkoušejte sladké i slané recepty, které okouzlí celou rodinu. Už typicky nakyslá chuť napoví, že bobulky doslova překypují vitamínem C, jehož obsah je obzvlášť vysoký zejména u rybízu černého. Kromě toho v nich ale najdeme také vitamíny ze skupiny B, provitamín A nebo třeba vitamín B. Nesmírně bohatá je tato pochoutka i na minerály a obsahuje draslík, hořčík, fosfor, vápník, železo a spoustu dalších prospěšných látek. Červený rybíz je mezi ostatními ten nejkyselejší a u nás také nejvyužívanější, naopak méně častý – bílý – se vyznačuje svou sladkou chutí a jemností.
Kvalita na prvním místě
Hodnotné, chutné a šťavnaté ovoce v bio kvalitě najdete především na lokální ekofarmách. Ekologičtí farmáři si zakládají na zachování biodiverzity, proto pěstují široké spektrum rostlin, které láká mnohé opylovače. Zároveň se při pěstování vyhýbají zbytečné chemii v podobě pesticidů, herbicidů nebo průmyslových hnojiv. Naopak, díky přípravkům na ochranu rostlin – různých výluhů z bylin a biopreparátů – dosahují lepší kvality pěstovaného ovoce. Dávají si zároveň záležet na půdní úrodnosti, které dosahují zejména pestrým osevním postupem a přirozeným hnojením. Zjistěte o světě ekologického zemědělství ještě více a navštivte myjsmebio.cz.
Nevíte, na jakou ekofarmu vyrazit? Využijte interaktivních map na stránkách kamprobio.cz a lovime.bio, díky nimž vyhledáte tu, jež se nachází nejblíže vašemu okolí, a zároveň si prohlédnete její aktuální nabídku. Kromě biofarem či farmářských trhů, kde je vám prodávající povinen předložit certifikát o původu bio produkce, si kvalitní biopotraviny obstaráte také v kamenných obchodech nebo na e-shopech. Nezapomeňte se ale pečlivě přesvědčit, že zboží nese označení logy biolistu nebo biozebry.
Pikantní čatní z rybízu a červené cibule
- 2 bio červené cibule
- 200 g bio červeného rybízu
- 100 ml bio červeného vinného octa
- 100 g bio cukru
- kousek bio zázvoru
- polovina bio pálivé papričky
- stroužek bio česneku
- bio olivový olej
- sůl
Cibuli oloupejte, nakrájejte na měsíčky a poté ji v rozehřáté pánvi na olivovém oleji restujte, dokud nezesklovatí. Pánev odstavte a do hrnce vložte najemno nasekaný zázvor, česnek a pálivou papričku. Směs zalijte 100 mililitry vinného octa a chvíli povařte. Dále do směsi přidejte cibuli, špetku soli a nakonec cukr. Ten nechte vařit, dokud se nerozpustí. Jako poslední přidejte červený rybíz a vše vařte minimálně dalších 10 minut. Hotové čatní naplňte do sklenic a skladujte v suchu a chladu, kde vám vydrží asi 3 týdny. Skvěle se hodí třeba ke grilovaným masům nebo nejrůznějším sýrům.
Kefírový koláč s rybízem
- 300 g bio černého rybízu
- 230 g bio polohrubé mouky
- 150 g bio hladké mouky
- 190 g bio cukru
- 200 g bio kefíru
- 1 lžička bio prášku do pečiva
- 2 bio vejce
- 4 lžíce bio rostlinného oleje
- 40 g másla
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Do misky nasypte celou hladkou a 150 gramů polohrubé mouky. Přidejte prášek do pečiva, 150 gramů cukru, kefír, olej, vejce a všechny ingredience spolu důkladně promíchejte. Zbytek polohrubé mouky, cukru a máslo smíchejte ve větší míse a zpracujte drobenku. Poté si připravte plech, který vymažte máslem nebo olejem. Do něj nalijte těsto a rovnoměrně rozetřete. Poklaďte červeným rybízem, posypte drobenkou a nechte v troubě péct přibližně půl hodiny, dokud koláč nezezlátne.
TIP na závěr:
Pro sezónní ovoce v bio kvalitě se vydejte třeba do Schauerových zahrad v Horních Řepčicích v Ústeckém kraji. Kromě prodeje přímo ze dvora, který je možný po předchozí domluvě, podnik nabízí své produkty také na farmářských trzích. Více informací najdete na schauerovyzahrady.cz.
Kupujte BIO. Pro budoucnost!
Chceme-li podpořit lokální ekonomiku, není nám lhostejná příroda a životní prostředí, a navíc myslíme na budoucnost naši i našich dětí, měli bychom na to dbát zejména v uličkách mezi nákupními regály. Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je totiž nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíme lokálního dodavatele, máme navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.