Vasilopita - Řecký novoroční sladký chléb
Vasilopita - Řecký novoroční sladký chléb
Chléb Vasilopita se tradičně krájí při úderu půlnoci na Silvestra. Kdo minci najde, bude mít štěstí po celý příští rok.
Ingredience:
5g kvasnic
180ml (3/4 hrnku) vlažného mléka
3 našlehaná vejce
1 1/2 lžičky nastrouhané pomerančové kůry vč. šťávy
3/4 hrnku jemného cukru
4 1/2 hrnku polohrubé mouky
1/4 lžičky soli
1/2 lžičky mleté skořice
1/4 lžičky bílého mletého pepře
1/2 hrnku rozpuštěného másla
1 vejce na potření
oloupané mandle na ozdobení
Ze 4 lžíc mléka a droždí se špetkou cukru necháme vzejít kvásek. Podle receptu přidáme zbytek mléka, vejce, kůru a cukr.
Do nahřáté mísy nasypeme 3 hrnky mouky se solí a kořením. Uděláme důlek a nalejeme do něj směs s kvasnicemi.
Mícháme a postupně přidáváme vlažné mléko. Vypracujeme těsto tak, aby se oddělovalo ode stěn mísy.
Přendáme na trochu pomoučněný vál a podle potřeby přidáváme zbylou mouku.
Těsto nejlépe vypracujeme vlastní rukou.
Za 10 minut bude vláčné a pružné.
Těsto vložíme do máslem vymaštěné mísy a několikrát těsto otočíme, aby se omastilo se všech stran.
Přikrejeme utěrkou a na teplém místě ho nechat vzejít do dvojitého objemu.
Těsto přendáme na mírně pomoučněný vál a vytvarujeme kulatý bochník.
Na vymaštěný plech nebo do vymaštěné 25cm velké hluboké dortové formy vložíme těsto a jeho povrch potřeme vejcem a nahoru lehce vtiskneme mandle tak, aby naznačily udaný nový rok.
Pečeme cca 45 minut při středně horké teplotě do zlatohněda. Necháme vychladnout, dospodu nařízneme otvor a zasuneme zabalenou minci.
Poznámka: Dnes jsou mince nevhodné při pečení.
U nás doma - v Praze - jsme minci nahradili sušenými švestkami a nápis vylepšili malou šiškou:-)
Zdroj, foto: redakce