-
09. únor 2024 Gastronomie
Oslavte mezinárodní den pizzy jednou takovou domácí!
9. února po celém světě slavíme Mezinárodní den pizzy, což je skvělá příležitost pro všechny milovníky této italské ikony, jak si na ni pochutnat bez výčitek! Ať už s ananasem či bez něj, oslavujte opravdu stylově. Abyste si mohli pizzu vyladit dle svých chutí až do posledního detailu, vsaďte na domácí přípravu. V rytmu suchého února můžete odlehčit i jídelníček a zkusit vegetariánskou verzi. Aby byla jako z… Celý článek -
17. leden 2024 Gastronomie
Vinařství roku 2023 a Umění vína vyhlásí opět Marek Eben - 21. LEDNA 2024
Již pojedenácté se letos Marek Eben ujme svým originálním způsobem moderování slavnostního vyhlášení výsledků soutěže Vinařství roku 2023 a Umění vína. Ještě před tím ale zasedne v doprovodu odborníků nad vybranými víny od všech finalistů a společně je ochutnají v rámci online degustace. Tu můžete sledovat ideálně se sklenkou vína právě od některého z finalistů již tuto neděli 21. ledna od 20… Celý článek -
20. prosinec 2023 Gastronomie
Naše šumivá vína dobývají svět! Jaké vybrat na konec roku?
Moravská a česká šumivá vína perlila na mezinárodních soutěžích. Podařilo se jim získat medaile z Concours Mondial de Bruxelles, ze zimní edice Berliner Wein Trophy 2023, z londýnského Decanteru nebo amerického Texasu. Ve světě se o nich už ví, takže je nejvyšší čas si v jejich dokonalé společnosti dopřát na závěr roku i u nás… Celý článek -
09. listopad 2023 Gastronomie
Hřejivé novinky pekařství Hello!
Pekařství Hello nabízí pestré občerstvení zejména cestujícím na vlakových nádražích a zastávkách MHD po celé České republice. Na každou sezonu má pro své zákazníky připraveno vždy něco speciálního. Letošní podzim se ponese v duchu hřejivé vůně skořice a perníčků. Díky oblíbenému Perníkovému cappuccinu bude i mlhavé ráno alespoň o malý kousek veselejší. A když ho doplníte lahodnou Jablečnou kapsou se skořicí,… Celý článek -
06. listopad 2023 Gastronomie
Podzimní recepty pro zahřátí s výrobky Mlékárny Valašské Meziříčí
Denní rovnodenností jsme se rozloučili se sluncem a měli možnost poděkovat mu za vše dobré, co díky němu můžeme mít. Slunce pomalu odchází na naši druhou polokouli a nám tím dopřává čas sestupu do vlastního nitra, zklidnění se, možnost regenerace, uzdravení, znovuzrození a transformace. Ruku v ruce s tím jde i strava, která se s příchodem podzimu mění, nebo by se měla změnit. Důležité je v tomto přechodném… Celý článek -
04. listopad 2023 Gastronomie
Vinařský listopad? V kurzu jsou kromě Svatomartinských vín také hutná červená i vyzrálá bílá
S temným podzimním počasím se mění také naše chutě. Dopřáváme si vydatnější pokrmy i hutnější vína, včetně až nečekaně plných červených z řady moravských regionů. Moravská a česká vína nejvyšší kvality, podle názoru hodnotitelů naší nejvyšší a největší soutěže vín, jsou označena zlatou medailí Salonu vín. Všechna na jednom místě najdete ve stejnojmenné stálé degustační expozici 100 nejlepších vín Moravy a Čech… Celý článek -
27. říjen 2023 Gastronomie
Jídlo jako umění: Kreativní prezentace pokrmů i obalů potravin
Už jste někdy šli kolem výlohy cukrárny a nemohli odolat té nádherné dortové výzdobě? Nebo jste v restauraci dostali tak krásně naservírované jídlo, až bylo vám líto ho sníst? Pak jistě víte, o čem je řeč. Jídlo dnes už není jen o chuti a výživě. Stává se z něj umělecké… Celý článek -
24. říjen 2023 Gastronomie
Rio Mare Svačina Roku 2023: Nominační kolo je za námi!
Desátý ročník gastronomické soutěže Rio Mare Svačina roku dosáhl svého dalšího významného mezníku ve čtvrtek, 12. října 2023, kdy se v pražské Makro akademii konalo Nominační kolo, ze kterého vzešlo 12 finalistů.Soutěž Rio Mare Svačina roku představuje jedinečnou možnost pro mladé talenty ze studijních oborů s gastronomickým zaměřením. Letošní jubilejní 10. ročník soutěže nabídl znovu zajímavou příležitost… Celý článek -
17. říjen 2023 Gastronomie
Vítej, sladký podzime! - BigBoy
Léto je u konce a to znamená jediné – návrat oblíbených preclíčků, obalených v té nejlahodnější čokoládě. Pochoutka, které by horké dny mohly ublížit, je na podzim zpět v plné parádě. A nebyl by to BigBoy, kdyby nevymyslel nějakou super novinku. Letos se můžete těšit na Preclíky v bílé a mléčné čokoládě se smetanou. Dopřejte si skvělý kontrast křupavého preclíčku a neodolatelně jemné sametové… Celý článek -
10. říjen 2023 Gastronomie
Rio Mare: Tři lahodné varianty tuňáka Tonno Per Pasta pro každou příležitost
Pro milovníky vynikajícího tuňáka je značka Rio Mare synonymem kvality a výrazného chuťového zážitku. S novými variantami Tonno Per Pasta přináší Rio Mare nejen zaručenou kvalitu, ale také možnost vytvořit si dokonalé italské pokrmy pro každou příležitost. Připravte se na gastronomickou jízdu, kterou nabízí tři lahodné varianty tuňákových omáček na těstoviny, z nichž každá zaujme jedinečným spojením… Celý článek -
10. říjen 2023 Gastronomie
Jan Šebek je třetím nejlepším barmanem na světě
Český reprezentant Jan Šebek se na letošním světovém finále Diageo Reserve World Class umístil na krásném třetím místě a mezi TOP finálovou 12 barmanů exceloval v jedné z nejtěžších disciplín, se kterou se soutěžící musí vypořádat. Závěrečný šampionát proběhl v brazilském São Paulu. V Česku soutěž zaštiťuje společnost STOCK… Celý článek -
06. září 2023 Gastronomie
Chutné, zdravé a praktické – takové jsou svačinky od Mlékárny Valašské Meziříčí
Plni elánu a načerpané energie ze slunce a prázdninových dní usedneme někteří opět do kanceláří nebo do školních lavic. Mnohým skončí období, kdy si pravidelně dopřejí lehké svačinky ve formě ovoce, které je v létě všude okolo nás. Protože je tato forma stravování především u dětí ovšem nezbytná, je dobré na svačiny mezi hlavními jídly myslet nejen v těchto zářijových školních dnech. Kde ale neustále brát… Celý článek -
19. srpen 2023 Gastronomie
Botanická zahrada v Troji v září opět ožije Vinobraním na Vinici sv. Kláry
Vinice sv. Kláry, která je součástí Botanické zahrady hl. m. Prahy, opět připravuje pro milovníky vína tradiční vinobraní. Ta se tu konají už od roku 2004. Sklizeň vína na trojské vinici bude možné oslavit o víkendu 16. až 17. září. Při této příležitosti se představí místní vinařská produkce, která zahrnuje kvalitní odrůdová vína a cuvée, a k ochutnání budou i vína od dalších českých a moravských vinařů.… Celý článek -
17. červenec 2023 Gastronomie
Vinařské dostaveníčko v Kutné Hoře
Nejen Morava, ale také střední Čechy oplývají vyzrálými hrozny. Z nich zkušení vinaři dokážou vykouzlit nápoj se svěží kyselinkou, v jehož chuti i vůni poznáte jedinečný středočeský terroir. Pojďme se zaměřit na Kutnou Horu, která je proslulá nejen těžbou stříbra, ale odedávna také příznivými podmínkami pro pěstování… Celý článek -
11. červenec 2023 Gastronomie
Velkolepé poháry na Staroměstském náměstí
Zmrzlinové poháry až oči přecházejí. Řeč je o dezertní nabídce restaurace U Prince s přímým výhledem na dechberoucí Orloj. Kromě ručně dělaných výběrových dortů nabídka obsahuje velkolepé poháry, které jsou chuťově skvostné a vizuálně nápadité. Pokud dostanete chuť na řemeslnou zmrzlinu vysoké kvality v tematicky známých provedeních, pak jistě zamiřte sem. „Jsem pyšný na naše dezerty a zmrzlinu taktéž.… Celý článek -
03. červenec 2023 Gastronomie
Vína ze Salonu vín? Skvělá ingredience pro červencové dny
Dlouhé letní večery i dny a naopak krátké noci – červenec nás láká užívat si ho plnými doušky. Doušky vína? Samozřejmě. Morava a Čechy oplývají malebnými vinicemi, které jsou ve svém okolí prošpikované vinařskými stezkami. Přijměte na ně níže pozvánku a nezapomeňte, že naše vína z lahodně „vyzrálých“ hroznů vyladí k dokonalosti grilovačku, dezerty a typické letní pokrmy. Jak je snoubit? Prozrazuje národní… Celý článek -
28. červen 2023 Gastronomie
Babiččina zahrada slaví kulatiny
Restaurace Babiččina zahrada oslavila v červnu krásné kulaté narozeniny. Už deset let se zapisuje do chutí svých hostů. Díky kvalitní práci v kuchyni, skvělému servisu na place a úchvatnému autentickému prostředí, se tato restaurace za hranicí Prahy stala pojmem. Celý článek