Vaření s dětmi: Proč je důležité zapojovat děti už od útlého věku a co všechno je díky tomu naučíme?
Zapojte své nejmenší do přípravy snídaní, obědů i večeří. Je to nejen nová výzva, ale také cenná aktivita, díky které si děti už v mládí osvojí řadu důležitých dovedností. A co víc, naučíte je jíst zdravě a vyváženě.
Vaření je základní dovedností, kterou si děti ponesou i do dospělosti. Pomáhá jim rozumět potravinám, výživě a základním dovednostem v kuchyni. Kromě toho se učí matematiku a vědu při měření ingrediencí a při hlídání teploty a času. Malí pomocníci také rozvíjejí své jemné a hrubé motorické dovednosti při krájení, míchání, tvarování a přípravě jídel. Tyto dovednosti jsou zásadní pro koordinaci ruky a oka.
Vaření povzbuzuje i kreativitu. Děti se mohou pustit do experimentování s různými chutěmi, přidáváním vlastních ingrediencí a tvoření nových receptů. To podněcuje jejich kreativní myšlení a schopnost řešit problémy. Když děti vaří, mají lepší přehled o tom, co jí. To může vést k tomu, že budou více otevřeny novým potravinám a budou se více zajímat o zdravý stravovací režim. “Dobře vyvážená strava poskytuje dětem potřebné živiny, vitamíny a minerály, které podporují jejich zdraví a imunitní systém. Pomáhá také prevenci řady chronických onemocnění, jako je obezita, diabet typu 2 a srdeční choroby.” dodává výživový poradce Vladimír Koukal.
Vaření s dětmi je odrazový můstek pro prevenci dětské obezity
Problém dětské nadváhy a obezity je vážná otázka, kterou řeší malí pacienti po celém světě. Lékaři uvádějí, že za poslední čtvrtstoletí se počet postižených zvýšil téměř na trojnásobek a zhruba každé čtvrté dítě trpí nadváhou, každé sedmé obezitou a až čtyři ze sta dětí jsou postiženy morbidní obezitou. Většina, tedy zhruba 90 procent těchto případů, je způsobena nadměrným příjmem jídla a nízkým energetickým výdejem.
V naší zemi také stále narůstá počet dětí, které mají problémy s nadváhou. Podle dat Světové zdravotnické organizace má více než 27 % českých dětí nadváhu a téměř desetina malých pacientů je obézních. Problémy s nadměrnou hmotností navíc častěji postihují chlapce než dívky, a to jak u nadváhy, tak u obezity. Odborný časopis The Lancet navíc předpovídá, že v roce 2022 počet dětí s nadváhou překoná počet dětí trpících podvýživou.
Začněte postupně
Až vezmete děti do kuchyně, nemusíte rovnou začínat se složitými recepty, které jsou náročné na přípravu. Zkusit můžete třeba tapas. Díky tomu budou mít děti možnost vyzkoušet si více rozmanitých chutí a přípravu zvládnou skoro samy.
Ingredience pro jednoduché tapas:
Pláty bagety
Rajčata
Olivy (zelené nebo černé)
Šunka (například serrano)
Sýr (například manchego)
Olivový olej
Česnek
Čerstvá bazalka nebo petržel na ozdobení
Sůl a pepř
Postup:
Tady se mohou vyřádit děti i dospělí a zkombinovat ingredience podle svých chutí. Zkuste třeba bagetku potřít olivovým olejem a obložit ji plátky rajčat a pár kolečkami oliv. Osolte a opepřete. Nakrájejte sýr a obalte ho v šunce. Kousky bagetky můžete potřít česnekem a opéct na troše olivového oleje. Fantazii se meze nekladou a té dětské obzvláště ne, nechte tedy zdobení na nich. A užijte si tyto dobroty u skvělého filmu.
Zdroj, Foto: unsplash.com, edelikatesy.cz